keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Luotettava media

Yle julkaisi itse Taloustutkimukselta tilaamansa tutkimuksen omasta luetettavuudestaan:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/22/luottamus-ylen-uutisiin-nousi-ennatyskorkealle

Ja olihan se luetettavuus erinomaisella tasolla. Peräti 92 % piti uutisointia luetettavana. Hieno saavutus. Olikohan edes Neuvostoliitossa Pravda koskaan päässyt samaan.
Toisaalta onhan se hienoa, että veronmaksajat luottavat kustantamaansa mediaan.

Mutta jokin tässä yhtälössä jää vaivaamaan. Mitä oikestaan tällä luetettavuudella tarkoitetaan ?
Tarkoitetaanko sitä että uutisointi on rehellistä ja vain faktoihin perustuvaa vai tarkoitetaanko uutisoinnin synnyttämää mielikuvaa sen oikeellisuudesta ?
Vai tarkoittaako luotettavuus samaa kuin totuus ?

Ylen uutisoinnin taustoja tutkiessa huomaa aika nopeasti, että uutisoinnista jätetään kertomatta huomattavan paljon asiaan olennaisesti vaikuttavia tekijöitä. Uutisointi on myös toisinaan erittäin yksipuolista ja siten harhaanjohtavaa ja vääristävää. Tämä ei luonnollisestikaan tapahdu vahingossa vaan uutisoinnissa halutaan vaikuttaaa yleiseen mielipiteeseen. YLE onkin siis mielipidevaikuttaja ja näin ollen onnistunut vakuuttamaan myös katselijoille, että heidän uutisointi on luotettavaa.

Jos jokin taho, media, johtaja tai jokin muu olennaisesti kansalaisten mielipiteeseen vaikuttaja taho saa tutkimuksessa luotettavuudeksi näin korkeita lukuja, on syytä huoleen. Erityisen huolestuttavaa on, jos uutiointia aletaan pitää totuutena.
Tästä on erittäin lyhyt matka totalitarismiin, jossa vallitsee vain yksi totuus ja kaikki muut mielipiteet sekä näkemykset on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti